Zonnepanelen voor Hilversummers

22-01-2018 8541 keer bekeken 0 reacties

Deze week is de bouw gestart van de zonneweide op Anna’s Hoeve. Over de bufferbak van de rioolwaterzuivering komen tussen de 2100 en 2200 zonnepanelen te liggen.

“Dit wordt het grootste collectieve zonnedak of eigenlijk zonneweide van Hilversum,” aldus wethouder Willem van der Spek. “Ongeveer 120 huishoudens kunnen met deze lokaal opgewekte groene stroom hun energieverbruik verduurzamen. Na onder meer wijkcentrum Kruisdam, sporthal Kerkelanden en het Arenapark gaat HilverZon deze zonnepanelen aanbieden aan bewoners. Veel mensen willen investeren in zonnepanelen. Vaak is hun dak niet geschikt of willen ze geen panelen op hun eigen dak. Dan is een collectieve voorziening een prachtige oplossing. Ik heb zelf ook in een collectief zonnedak geïnvesteerd. Mijn panelen liggen op sporthal Kerkelanden.”

De bouw van de zonneweide, waarvoor een omgevingsvergunning is verleend, duurt naar verwachting twee maanden. Het fietspad dat tussen de waterzuiveringsinstallatie en Anna’s Berg loopt, wordt gebruikt voor minimaal bouwverkeer. Het kan zijn dat dit fietspad op momenten moeilijk of niet bereikbaar is. De zonneweide zal vanuit de woonwijk niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Hij is wel zichtbaar vanaf de berg.

 

Interesse in zonnepanelen?

De gemeente Hilversum legt de zonneweide aan. Energiecoöperatie HilverZon verzorgt de verkoop van de panelen aan de bewoners van Anna’s Hoeve en de omliggende wijken. Heeft u interesse? Kijk op www.hilverzon.nu/zonneweide

 

Bijzonder project

Dit keer is het geen dak met zonnepanelen, maar een bufferbak (de rechthoekige bak op de foto). De bufferbak is een betonnen waterbak waar het overtollig regenwater wordt opgevangen voordat het de zuivering in gaat. Met een speciale constructie komen over de bak heen zonnepanelen te liggen. Een duurzame oplossing want de bak krijgt hiermee een dubbele functie. Naast de bufferbak ligt een retentieveld. Dit is een natuurlijk uitziende bufferbak die tevens overtollig regenwater opvangt, maar dan in heel extreem natte periodes. Op termijn wil de gemeente ook hier zonnepanelen neerleggen. Dit moet met een speciale constructie, want het water moet er natuurlijk onder opgevangen kunnen worden.

 

Komende jaren blijft de gemeente zoeken naar manieren om op lokaal niveau duurzame energie op te wekken. Dat past in het streven naar een klimaatneutraal Hilversum in 2050. Een enorme opgave waarvan de gemeente denkt dat die kan worden behaald als die samen met de samenleving wordt opgepakt.

0  reacties

Cookie-instellingen