Hilversum

Instituut voor Beeld en Geluid“En dan nu terug naar de studio in Hilversum.” Natuurlijk kent iedereen Hilversum als mediastad. Met beroemde gebouwen zoals de televisietoren en het Instituut voor Beeld en Geluid. Hilversum werd omroepstad omdat de grond in Amsterdam te duur was voor de opkomende media-industrie. Er werd gezocht naar een leuke gemeente in de buurt van de hoofdstad. De keuze was niet moeilijk: met de directe treinverbinding en de directe weg was je zo van Amsterdam in Hilversum. En in al die jaren is er wat dat betreft niet veel veranderd. De grond in Hilversum is nog altijd goedkoper en ook de verbindingen zijn goed. Binnen twintig minuten ben je vanaf Hilversum per openbaar vervoer of per auto in Amsterdam, Utrecht, Almere of Amersfoort. Hilversum heeft drie stations, waarbij op het hoofdstation ook de intercity stopt en de gemeente ligt aan zowel de A27 als de A1.

Winkelen voor de hele regio

Het stadse karakter van Hilversum komt vooral naar voren in het centrum. Hilversum is dé plek om te winkelen voor de hele regio met zowel de landelijke winkelketens als typisch Hilversumse zaakjes. Tweemaal in de week, op woensdag en zaterdag, is er een markt middenin het centrum die landelijk in de top 10 van markten staat. Ook na het winkelen blijft het gezellig, want Hilversum heeft twee bioscopen, podium De Vorstin en theater Achterom en vooral in het weekend is de Groest en omgeving gezellig en levendig. Vele cafe´s, restaurants en bars zorgen ervoor dat men zich zowel doordeweeks als in het weekend niet hoeft te vervelen.

Midden in het groen

Maar deze gemeente van ongeveer 85.000 inwoners is vooral uniek door haar groene karakter. Dat bewijst de omgeving van de nieuwe woonwijk Anna´s Hoeve meteen. Hilversum combineert haar stadse karakter met een prachtig groene omgeving. De gemeente wordt omsloten door hei en bos. Via ecoducten is het straks mogelijk geheel om Hilversum heen te fietsen dwars door de natuur. Daarnaast is Hilversum bekend om zijn jonge monumenten, bijvoorbeeld van Dudok, Duiker en Andriessen.

Dudok

De belangrijkste (stads)architect in Hilversum was W.M. Dudok. Deze bouwmeester keek niet alleen naar het ontwerpen van gebouwen, zoals het Raadhuis, maar naar de hele gemeente. Dudok wilde een compacte stad en een ongeschonden landschap. Een stadspark was niet nodig, aangezien Hilversum volop in het groen ligt. Maar ´groene vingers´ en zichtlijnen moesten er wel komen! Hierdoor kun je in Hilversum op vele plekken van het bos recht naar het centrum wandelen in een zeer groene omgeving. De stadsranden kregen bijzondere aandacht. Het Kamrad in Hilversum Oost is daar een goed voorbeeld van. De flats zijn vingers in het groen.

En het ontwerp van het natuurgebied Anna´s Hoeve is van zijn hand. Hij maakte het een plek om te ontspannen en tot rust te komen. De speeltuin is inmiddels verdwenen, maar Anna´s Hoeve en omgeving is nog steeds de ideale plek voor rust, plezier en een mooie wandeling!

 

Cookie-instellingen